Järnklubbor

Järnklubbor på nätet – Hitta billiga priser. Järnklubborna utger majoriteten av antaletet golfklubbor i en golfbag. Ett järnset är en dyr del av den totala utrustningen och livslängden för järnklubborna är betydligt mycket längre än t.e.x en driver. Golfeq.se är en informationssida om golfutrustning på nätet. Klicka på “Läs mer” för att läsa mer om de olika butikerna eller “Till Butik” för att besöka webbshoppen.

ÅterförsäljareBetygInformationPris 
VingVingBilliga skräddarsydda golfklubbor, Gratis frakt över 750 kr, provspela dina golfklubbor i 30 dagar. Läs mer Från 1400:-Ving
VingVingNordens största varuhus på nätet, säljer golfkläder, golfskor, golfklubbor, golfvagnar, golfbagar m.m. Läs mer Från 2595:-Ving
VingVingBrett utbud av sportartiklar och golfutrustning. Alltid låga priser och riktigt bra reor, Gratis frakt. Läs mer Ving

Hur många klubbor ska man ha?
Vad ska du köpa för järnklubbor? Vilken modell, skaft och flex passar egentligen dig bäst?Den stora frågan är hur många järnklubbor du behöver. Totalt så får man ha 14 klubbor i en golfbag och ett standard järnset burkar innehålla järn 3-PW. Ibland kan man även se spelare med järn 1 och järn 2 men de används i regel oftast av duktigare spelare, vilket inte är att rekommendera för medelgolfaren eller nybörjaren. Det som är viktigt är att man ska kunna slå med alla järnklubbor och se en märkbar skillnad i längd för varje klubba. En spelare med lägre svinghastighet kommer att ha svårare att få en skillnad i längd mellan en järn 3 och järn 5, i många fall så går de nästan lika långt. Ju lägre loft du har på klubban, desto mer sidoskruv kommer du även att generera, vilket leder till ökad slice och hook. Allt vanligare är att de traditionella låga järnklubborna ersätts av hybrider. Idag så är det vanligt att järnklubbor säljs utan järn 3 och 4, järnsetet består då endast av järn 4-PW eller järn 5-PW.

Vilken typ av järnklubba?
Förr i tiden så tillverkade man bara så kallade bladklubbor. Bladklubbor är ofta snygga och enkla i designen men en nackdel är att de är svårspelade. Bladklubbor var det enda som fanns för ca 20 år sedan, så amatörer och nybörjare fick också spela med bladklubbor.
Utrustningen förändras ständigt och idag så har de flesta järnklubborna en så kallad cavity back eller perimeter vikt. Kortfattat så innebär de att man skapar en större sweetspot genom att flytta ut vikten till de yttre kanterna eller längre ner på klubban, de resulterar i att klubban blir mer förlåtande vid sämre träffar, vilket passar majoriteten av golfspelarna. Bladklubbor däremot har en mer centrerade sweetspot som gör klubban mer svårslagen, fördelen med bladklubbor är att det blir lättare att forma slagen och man får en bättre känsla när man träffar bollen rent. Något som sämre golfspelare bör undvika, bladklubbor är enbart att rekommendera för duktiga golfspelare som har en konstant bollträff.

Skaft och flex
Majoriteten av järnklubborna säljs med stålskaft men grafitskaft har blivit allt vanligare på senare år. Skillnaden är att stålskaft inte vrider sig lika lätt som grafitskaften gör vilket leder till stabilare slag. Grafitskaften är mer anpassade för spelare med lägre svinghastighet som damer och seniorer, de behöver ha en extra kick från skaftet för att få bättre längd och höjd i slagen. Styvheten på ett skaft är också viktigt. Ett för mjukt skaft gör att skaftet böjer sig för mycket och det leder till mer svårkontrollerade slag. Har du istället ett för hårt skaft så kommer skaftet inte att kicka lika mycket, istället så tappar du höjd och längd i slagen. Hur hårt skaft ska du ha? Vanligaste ibland manliga medelgolfare är ett R ( Regular) skaft. Har du ganska så hög svinghastighet så bör du välja ett S (Stiff) skaft. För spelare med låg svinghastighet så är ett senior eller damskaft att rekommendera. Se tabellen nedan för att se vilket flex som passar dig bäst.