GPS / Golfkikare

Garmin approach s4Bushnell Medelist

Dagens teknologi har gjort det betydligt mycket lättare för dig att få fram olika avstånd ute på golfbanan. Avståndsmätare finns i flera olika varianter. Golfkikare, GPS enheter, GPS klocka, Röstknapp och smartphone appar. Vilken avståndsmätare ska man välja egentligen?

Kikare
Den klassiska avståndsmätaren som med hjälp av en laserstråle mäter avståndet till det mål du väljer att markera i kikaren. Kikaren är den enda enheten som alltid ger dig det exakta mått. Du behöver heller aldrig ladda din enhet, utan endast byta batter en gång per säsong kanske. Nackdelen är det krävs fri sikt för att ta fram avståndet och det kan ibland vara svårt att få fram ett mått till ett hinder som man inte riktigt ser. Kikaren är även lite dyrare jämfört med de andra enheterna.

GPS enhet
En gps enhet ser ungefär ut som dagens smartphones. Enheten visar dig hålskissen med mått till olika hinder och till green. Fördelen är att du får en bra överblick, fungerar ungefär som en banguide fast du kan se hur långt du har kvar hela tiden med hjälp av GPS. Nackdelen – Kostar ganska så mycket och du får inte alltid exakta mått, enheten är beroende av GPS-täckningen.

GPS klocka
En helt vanlig klocka som har en inbyggd gps som visar dig måtten till green och till olika hinder. Fördelen är att de är otroligt smidiga och du behöver inte ha fri sikt som krävs med en kikare. Nackdelen är att du är beroende av GPS täckningen, vilket inte gör det 100 % pålitligt. Enheten behöver även att laddas efter en runda eller två.

Röstknapp
En liten enhet där du genom ett knapptryck får avståndet till green av en röst. Fördelen är att du sätter fast enheten i skärpet, byxan eller på kepsen, vilket är väldigt smidigt. Betydligt mycket billigare än de andra enheterna. Nackdelen är att du bara får måttet till green och inga andra hinder. Rösten kan även av många uppfattas som ett störande moment.

Appar till smartphones
En applikation som du installerar på din smartphone och genom att utnyttja telefonens GPS signal så kan du få fram avståndet till olika mål ute på banan. Fördelen är att de flesta redan har en smartphone idag så det blir ett billigt och smidigt alternativ. Nackdelen är att det slukar mycket batteri på telefonen när man måste vara uppkopplad med GPS.